Vacsora jóférfi módra

Nem mindig jön össze.

Volt még hétvégéről egy kis darált sertéshús maradék kisütve, gondoltam, hogy ezt veszem kezelésbe egy fantasztikus vacsorához. Az elképzelés az volt, hogy hozom a sztenderdeket: oliván egy fokhagyma, egy fej felaprózott vöröshagyma dinsztelve, aztán abba bele a hűtőből kivett darált húst, rádurrantok egy kis paradicsomszószt, meg levet, ízesítem és a párhuzamosan főzött burgonyákat is belekockázva faszán összepattintom a kettőt, a végén meg reszelek rá egy kis sajtot — voilá!

A krumplit sajnos kicsit keményen felejtettem (pedig átszúrtam tűvel, faszkivan), az ízzel sem voltam kibékülve. Összességében nem volt elszúrt a dolog, de nem is volt tisztességes. Ha osztályoznom kéne, akkor ötből három, kis jóindulattal három fölé, egy erős közepes. (Kellett volna egy kis szalonna bele!)

Salátának a valerianella locusta alapot próbáltam. Az elmélet az volt, hogy az előző nap már beszerzett szép kövér retkeket, kis felvágottat zsíros résszel, pici kockázott vöröshagymával, apróra szilánkolt töpörtyűvel (!) variálom össze, amire rászabadítok még egy kis balzsamecetet. Ez viszont nem sikerült rosszul, kellemes saláta lett belőle, de ezzel sem voltam maradéktalanul elégedett.

Hogy ne érezzem magam túl szarul a körülményekhez képest, két korsó Borsodit emeltem rá, egyet a folyamat közben, egyet pedig utána. Voltak még maradék olivabogyók egy ilyen kis üvegben, gecik, azokat a sör mellé elrágcsáltam, legurítottam a maradékot, az üvegből kiöntöttem a levet, aztán kibasztam a kukába. Kurva anyját.

Függöny.

33 hozzászólás

Saigon

Borsodi? Ehh.. a minőség nagyot csökkent az elmúlt években.. még rossz kajához sem…

Balazs

Sorbol rengeteg fele van, az nem szerepjatszas ha valakinek mas izlik.. en pl inkabb csak a buzasort szeretem. De ha borsodi van csak, akkor inkabb koszonom nem 🙂

nehaiu

“Saigon, én mindig csapolt sztenderdet iszom, ha nincs csapoltra lehetőség, megveszem a dobozosat. Most minek játszani a szerepeket.”

Korrekt, egyetértek.

vs

de miért burgonya? ehhez inkább tészta vagy valami grill zöldség mix. krumpli? végül is a sörnek mindegy 🙂

Gekko

a borsodi teljesen joo.
De miért voltál mérges az olivás üvegre?

Malachi

a próbálkozás mindenképp dicsérendő, sör témában meg, hát, ez van. ha nem lehet választani, akkor a Borsodi is királyi, ha lehet akkor meg felejtsük el. egy ilyen főzőcskéhez éppen illik is talán. AD a konyhában alázza a kulináriát, dönti rá a Borsodit, a végén kivágja a kukába a szart – KISFILMET!

citrom

A sörön akadtok ki, mikor töpörtyűt rakott a salátába? Ez honnan jött ez a gondolat?

Z. T.

Akkor most remélem alávágsz Lindának — ne feküdjön le az ember keserű szájízzel.

speed

megesik az ilyen, amikor a férfiembernek semmi sem jön össze, ilyenkor kell felszegett fejjel kisétálni a konyhából, és egy lazán odavetett “basszameg” kíséretében nekiállni valami teljesen mást csinálni – bad karma

Marci

Az, hogy normális minőségű sört iszol, nem szerepjátszás, inkább igényesség. A 20 millás merci a szerepjátszás. De a borsodi olyan szar, hogy még sörnek se megy el. Azért van egy kis különbség..

Desh

Borsodi +1
Legjobb magyar sör. Akármilyen típusú, nemzetiségű, ízesítésű sört próbálok, mindig visszatérek a jó öreg Borsodihoz.

Desh

ac3: nálam pont az ilyen hirtelen felindulásból elkövetett vacsorák szoktak a legjobbra sikerülni.

CharlieBrown

Krumplit TŰVEL átszúrni?!?!

Baszki, én vagyok egyszerű, hogy mindig villával szúrok, és utána még be is kapom sűrű huhogva hűtéssel (aka: szájban levegőáramoltatásssal) tarkítva?

Innen szép egyébként a győzelem! Néha van bad beat, be _kell_ nyelni egy jó pókerjátékosnak 😉

balint

szerintem ha már a sült és a rántotthús bombabiztosan megy, akkor kisérletezz az ilyen ömlesztett kajákkal – ezt csak a jó séfek nem szokták elszarni

ekkerjoz

Reszeld le a nyers krumplit, keverd össze darálthússal, egy-két tojással, törjél bele fokhagymát, apróra vágott hagymát, süsd ki, gól.

Salátában nem újdonság a tepertő, sőt.
Fejes salátát megdobja a sima szalonnazsír is, galambbegyet pláne, azt minden megdobja.

Km

Ez az igazi gasztro poszt, nem amikor egy posh étteremről kapunk helyzetjelentést! 🙂 ennek legalább élet szaga van 🙂 well done Józsi! 🙂

Ha nincs más a borsodi tökéletes, és a tepertős saláta is tökéletes.

Bereczki Zoltán

A szüleim a kezdetektől (mármint a gyár kezdeteitől) nyugdíjig a Borsodi Sörgyárban dolgoztak. Pár éve már nyugdíjasok, így már nem látnak bele a termelési folyamatokba, de amikor még aktívak voltak, pontosan tudták, hogy melyik sörük hogyan készül. Sokat szoktam így röhögni a sörsznobokon, ugyanis a Borsodi sokkal minőségibb sör, mint a Stella vagy a Beck’s (amiket szintén ott gyártanak). Utóbbiakba ugyanis jóval több kemikáliát, adalékot raknak bele, míg a Borsodi a maga egyszerű módján, kiváló minőségű vízből (a víz fontos volt a telepítéskor, gyárnak saját vízműve is van), helyben termett árpából készül.
De a marketing mindenre képes, a nagy nyugati brandek nyilván jobban eladhatóak, még ha szarabbak is.

Tyler

Pedig majdnem minden együtt volt egy frankó cottage pie-hoz. Csak egy kis reszelt répa kellett volna, no meg worchester szósz és vörösbor, a tojásos krumplipürét pedig a tetejére lehetett volna sütni, sajttal megszórva. (Ramsey bárányhúsból csinálja, pásztorpiteként, de a lényeg változatlan: http://www.youtube.com/watch?v=mwiMEAxfCx8)

A kudarc ne törjön le, Michelangelo is egy csomót graffitizett, mire összefirkálhatta a Sixtus-kápolna plafonját is.

Marci

Bereczki Zoltán: Hiába készül jó alapanyagokból, ha szar íze van.. márpedig a Borsodi szar. Ha egy másik sörgyárban dolgoztak volna a szüleid, akkor meg azt istenítenéd. Amikor más sörökhöz hasonlítom, akkor nyilván nem a polcon kettővel odébb lévő, 10 forinttal drágábbra mondom azt, hogy minőségi. Nem kell sznobnak, de még csak pénzesnek se lenni ahhoz, hogy jó sört jó áron tudj beszerezni. Csak egy kis utánajárás szükségeltetek.. volt már erről itt egy poszt.

Bereczki Zoltán

Azt mondhatod, hogy nem ízlik. Azt nem, hogy szar. Nagy a különbség a két kijelentés között.
Én csak arra utaltam, hogy sokszor olyanok fikázzák le a Borsodit, akik amúgy Stellát meg Beck’s-et isznak, pedig ha azt nézzük, hogy mit tesznek bele, akkor ez utóbbi kettő rosszabb. Ettől függetlenül lehet, hogy valakinek az ízlik, ízlésről tényleg nem lehet (és nem is érdemes) vitatkozni.

Marci

Akkor olvass bele az egyel újabb posztba, hogy miket írnak. Talán megérted..

hologroove

Bereczki Zoltán: kivallo minosegu vizbol, helyben termelt arpamalatabol, komlobol, sorelesztobol es __kukoricadarabol__ keszul.

Jack

A cím fasza. A post fasza, a kajától meg csak azért nem futott össze a számban a nyál, mert éppen jóféle sültkolbászt nyomtam 🙂

Egyébként mindenki olyan sört igyon, amilyet akar. Sokkot kapnék, ha valaki azt mondaná a szeretett sörömre, hogy szar, akármilyen sör is az. Viszont a dobozos sörtöl ordítozhatnékom van. Nagyon szar. Csapolt, vagy üveges.