Dologi kiadások

Index: Több tízmilliót költött Schmitt hivatala autókra, bútorokra, szőnyegekre

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) tájékoztatása szerint a 400 millió forintos, dologi kiadásokra fordítható éves keretükből 52 millió forintért vásároltak autókat, új padlószőnyegre 9,5 milliót, egy új zongorára 2,5 milliót, bútorokra pedig 4,7 millió forintot költöttek.

(…)

Schmitt Pál beköltözése a Sándor-palotába és az elnöki rezidenciára karbantartási munkálatokkal is járt, amely 15 millió forintba került a KEH adatai szerint. Idén új kocsikat is beszereztek: a hivatal dolgozói számára nettó 43,2 millió forint értékben, összesen kilencet.

Ahhoz képest nem is sok.

39 hozzászólás

Hofstatter Béla

Schmidt Pál a zongoránál,
Jó árat kap a Skodánál,
Jaj, de szépen játszotta
a NER rapszódiát!

😀

mr x

Hofstatter Béla: Ha nevetni kell szólj. kösz.

Mihez képes, Józsi? Mihez?

elvé

Ez az összeg nem sok. Az viszont szörnyű, hogy nem találok magyarázatot egy kérdésre: mi a fenének kell egy haldokló gazdaságnak kettő és fél millióért zongora? Átszellemülni kíván a vezetés? Ezután úgy teszünk mint a romák a temetési szertartáson, amikor a gyász a megszokott, mi majd örömtáncot lejtünk zongoraszóra?

Csak kérdezem.

(Azt már nem is merem felvetni, hogy nagyságrendileg mennyi hajléktalant vagy rászorulót lehetett volna élelmiszerrel, esetleg gyógyszerrel támogatni az utcatáblák büdzséjéből. Jut eszembe. Tankönyvtámogatás nincs, padlószőnyeg van?)

ekkerjoz

Kitüntetések vásárlására több mint 34,7 millió forintot fordított Schmitt hivatala. A közel 35 millió forintból 1396 plakettet vásároltak.

25 rugó/plecsni.

Megéri.

Adrian

Sajnos itt a tobbsegunk nem forgat meg ennyi penzt EGESZ eleteben.

vycman

Ez állami szinten tényleg elenyésző kiadás. Ahhoz már hozzászokhatnának az emberek, hogy teljesen mindegy milyen helyzetben az ország, a politikusoknak mindig “jár” a luxus. Így volt ez a történelem során világszerte. Elég, ha csak a balatoni nyaralókra gondolunk.:)

Itt sosem fogunk spórolni. Ideje lenne abbahagyni az ezzel kapcsolatos rinyálást.

A.

@Adrian: 52m/40ev/12honap=108k HUF/honap. Ha nem keresel ennyit eletedben atlagosan (beleertve a jol tejelo harmincas-negyvenes eveidet), akkor valamit elbasztal, es nem kellene plastikot olvasnod, hanem valami ertelmes dologra kene atkepezned magad, most.

Az a helyzet, hogy at lehet valtani a 52 misit lelegezteto gepre, de az is cinkes volna, ha toprongyos lenne a helyesirasbajnok. Most elvonatkoztatva attol, hogy a gerince milyen acelos, megis csak o az, aki kezet raz mondjuk Merkellel vagy a szereny Sarkozyvel, esetleg az igazsag bajnoka Berlusconival (majd zongorazik nekik:). Szoval az van, hogy 52 misi ilyen szempontbol nem sok.

Szurja inkabb az a szemedet, hogy hany milliard lett eltapsolva negyes metrora, volgyhidra, grippenre, takaritocegekre, parkolasi cegekre, belvarosi palotak elherdalasara, stb. Nem az az 52 misi hianyzik, en reszemrol szivesen bedobok 5.2 forintot*, hogy ne legyen rongyos a szonyeg a Sandor palotaban.

*nyilvan a plasztik olvasok nagyresze tisztesseggel adozik, es atlag felett keres, igy ez joval magasabb 🙁

vs

normál esetben örülnék annak, hogy az elnök muzikális (2,5mft-os hangszer nem éppen egy fazioli versenyzongora), szereti és érti a szépet. csakhogy itt Schmitt Pálról van szó (és engem se a jobb se a baloldali politika nem érint, ill. sajnos a hatásaik itthon megkerülhetetlenek).

Pepinke

A.: “Ha nem keresel ennyit eletedben atlagosan (beleertve a jol tejelo harmincas-negyvenes eveidet), akkor valamit elbasztal, es nem kellene plastikot olvasnod, hanem valami ertelmes dologra kene atkepezned magad, most.”

Szeretem, amikor az emberek ismerik a realitásokat! 🙂
Mintha csak azon múlna, hogy sok ember nem képes “értelmes” munkát végezni…

dávidzoli

@A.
Ha valakit leoltasz, legalább ne baszd el te is.
Vagy mennyit kerestél 1993-ban? Egy év alatt? 🙂

Ja, úgy más… majd mikor odaállsz apád elé, hogy lóvét kérj a 4GS-re (mert gondolom a ballagásig nem bírod ki) kérdezd meg őt. Aztán küldd el képzésre egy hasonlóan okos matekolás után.

Géza

A nettó átlagbér kb. 140 és kevesek mennek 40 év munkaviszonnyal nyugdíjba, tehát nem túlzó 52 millát egy élet összkeresetének nevezni.

Az egésszel az az elvi baj, hogy a várban most nem király lakik hanem egy nyomorult közszolga aki ugyanúgy a piacon pénzt keresők nagyvonalúságából él mint az ország nagytöbbsége, tehát a köztársaságban elvárható a szerényebb életvitel.

Munkás István

Méltóan my ass… Egy bazi nagy képmutatás az egész.. magas államadósság, magas munkanélküliség, eu-s áfa csúcs, de zongora az kell az öreg Pali bácsinak. És most konkrétan nem a csak zongorával van bajom, hanem az egésszel. Új autó, új palota, apámfasza, közben mindenki tudja, hol tart az ország, az egész világ tudja.. Akkor meg mire kell verni a brét? Ez vonatkozik az összes új autós, hatszáz féle költségtérítést felvevő politikusra is.

Politika = legalizált bűnözés.

Lehet demote-olni, attól még igaz.

Szindbad

Egy rezsimszolga rezsimszolga marad akármennyi pénzzel is tömik ki.

DnP

Azert a 9 millas padloszonyeget uuugy megneznem. Mit tud annyiert? Amoled kijelzos vagy mi a tokom?

Pepinke

DnP: mondjuk ha az nem padlószőnyeg, hanem egy igazi, kézzel csomózott perzsa, akkor simán lehet 9 millió.

src

Ha valaki szerint az ilyen kiadások miatt van ott az ország ahol, akkor -szerintem- téved. A történelem folyamán mindíg kellett reprezentálni, és bár már angelday is írta, most is kell. Gondolj bele, mi lenne, ha mondjuk Obama egy széteső kocsival közlekedne? Neked, mint egy ország elnöke lenne egyáltalán kedved üzletelni, beszélni vele? Komolyan tudnád venni azt, aki egy országot irányít és nem tellik egy rendes kocsira,lakásra, akármire. Lehet azt mondani, hogy nincs erre szükség, mert nincs pénz, de akkor meg még kevesebben fektetnének be, hoznának ide üzletet. 68 millió a 400-ból. 17%. Ezek tényleg olyan dolgok, amire kell költeni.

..~Ghost~..

Én úgy tudom, vettek neki egy iPadet is hejesírás elenőrzővel.

Géza

Csak vitatható, hogy ezek nélkülözhetetlen protokolláris kellékek-e. A másik, hogy a tárgyalópartnerek vannak annyira felkészültek, hogy tudják, hogy ez itt hitelből van, ráadásul valószínűleg az ő pénzükből, úgy meg komikus gazdagnak látszani.

Pepinke

Géza: ugye nem gondolod, hogy csak mi élünk hitelből? 🙂 Szerintem alig van olyan ország, ami nem rendelkezik jelentős hiteltartozással.
Ez a lényeg, a hitel. Pénz a semmiből.

Géza

@Pepinke: a lehetséges államcsődlistán talán a 8. helyen vagyunk, a 258-ból.

sad@sad.hu

Valahol olvastam, hogy kádár teljes puritánságban élte az életét, ilyen szempontból hiteles volt. Ízléstelen a legdurvább rossz hírek közepette ilyen vásárlásokat megejteni. Miközben az öreg járja az országot és szolidáris az emberekkel?

Pepinke

Géza: talán igen (bár kötve hiszem), de inkább az az érzésem, hogy ezzel a riogatással akarnak újabb hitelt felvetetni az IMF-nél.

A.

@Pepinke, a rocksolid állításom az, hogy a magyar lakosság plastikot olvasó nem reprezentatív mintája bír olyan szellemi képességekkel, hogy karrierje során megkeressen havi 104k Hufot. Ha nem keresne meg ennyit (de szeretne), az számomra azt jelenti, hogy rossz munkát végez. Piacgazdaság van. Tényleg. Ez azzal is jár, hogy egy bohóc zongorájára befizetsz 20 fillért, de azt is, hogy a boldogulásod nagyrészt a saját tehetségeden és szorgalmadon múlik.

Ezt akkor sem cserélném el, ha Schmitt Pálnak élete végéig krumplilevest kellene ennie.

Pepinke

A.: én speciel rendelkezem oly szellemi képességekkel remélem, mint amelyet meg megelőlegzel a Plastik olvasóinak. Na már most én tanár vagyok. Gondolom hallotál már közalkalmazotti fizetésről.
🙂
Azt nem mondom, hogy átlagban nem fordul elő, hogy élete során egy tanár átlagosan keres nettó 104k hufot, de nem kicsit butaság azt gondolni, hogy csak azért keres valaki keveset, mert rosszul végzi a munkáját! E szerint a logika szerint például az összes parlamenti képviselő tökéletes munkát végez, hiszen sokat keres!
🙂

A.

@Pepinke, amikor azt mondom, rossz munkat vegez, nem arra gondolok, hogy szarul vegzi a munkajat, hanem arra, hogy nem a megfelelo szakmat valasztotta (egyebkent verzik a szivem a tanarokert es orvosokert, ellenben tolvonassal szukitenem negyedere az allamilag dotalt bolcsesz, muvelodesszervezo, kommunikacio, konyvtarinformatikus szakokat, de huznek a jogasz es szociologusokbol is).

Pepinke

A.: értelek. Ugyanakkor szükség van olyan munkákra, szakmákra, foglalkozásokra, amikon az ember nem gazdakszik meg. Ha mindenki olyan szakmát választana, ami jól fizet, akkor meg az értéktelenedik el. Sajnos nincs egyensúly, főleg az elismertségben. Ha megnézzük (és nem bántásból mondom) ott van Handras. Van egy Apple boltja, valószínüleg magyar viszonyok között jól keres, jól él. Viszont, ha őszinték vagyunk, akkor “csak” egy kereskedő, semmilyen értéket nem állít elő. Félreértés ne essék, azt gondolom sokat dolgozik, kemény munka van az üzletében. De szellemi értéke a nulla a dolognak Behelyettesíthető: ha mástól veszek Apple gépet, ugyanazt kapom, ugyanannyiért, stb…
Manapság meg főleg csak a pénzteremtés az “érték”, nem az értékteremtés.

A.

Nem Handrast akarom vedeni, mert nekem konkretan unszimpatikus az apple fanboysaga, meg a sznob arca (sznobmagazin:), de HAndras is erteket allit elo, aktivan mukodik kozre abban, hogy bizonyos gazdasagi javak a megfelelo helyre keruljenek. Ez ugyanugy ertek, mint hogy te tanitasz (gazdaggggszik!), vagy hogy en biteket faragok, vagy embereket ugraltatok. Az kulon problema, hogy Magyarorszagon a tanari es orvosi palyak nincsenek megfizetve 🙁 Azt egyebkent a mindenkori kormanynak kellene felismernie, hogy egy magas szinvonalu es hatekony oktatasba (jelenleg mindketto hianyzik) megeri befektetni. Konkretan sokkal jobb a megterulese, mint az infrastrukturaba (pl. autopalya) fektetni, bar hosszabb tavu a befektetes. Az egeszsegugyet meg regota privatizalni kellett volna, hogy az ottani berek is a helyukre keruljenek.

Fura ez a helyzet, kicsit magammal kerulok onellentmondasba: az orvosi fizetesekkel kapcsolatban a helyzet rendezodeset a piaci mechanizmusoktol varom, mikozben lathato, hogy az allaspiacon/palyavalasztaskor ezek a mechanizmusok nem kelloen mukodnek. Nyilvan a kulcs abban van, hogy a magyar tarsadalom rosszul informalt, nem kelloen szabalyozott piaci torvenyek alapjan eli eletet. Es szegyen, hogy ezen tobbnyire az EU-s gyamkodas segit csak egy kicsit. Na, kisirtam magam, megyek vissza a banyaba, hogy ujra termelhessem a GDP-t.