I am the 75%

QR Codes Go to College

Here are just a few of our findings:

81% of students owned a smartphone
80% of students had previously seen a QR code
21% of students successfully scanned our QR code example.
75% of students said they are “Not Likely” to scan a QR code in the future.

29 hozzászólás

FekaBá

Az a gond a QR-el, hogy alkalmazást kell hozzá indítani, betöltődik, analizál, mutatja az eredmény, azt kiexportálni ha használni akarom. Lassú. Kell valami ilyen megoldás amit könnyen ott lehet hagyni és az okos telefonok majd érzékelik, de ezen még gondolkozniuk kell a srácoknak.
Életszerűbbnek tartok valami kis hatótávolságú rádiós kapcsolatot mint a bluetooth reklámok, csak az is macerás.
Az pl jó lehet mint ami a 3DS-nél van, mikor mész az utcán és gyűjti a barátokat. Megyek az utcán és a telefon gyűjti az infókat (nem tolja a képembe háttérben) és ha valami megtetszik tudom hol láttam térkép és BANG ott van 🙂

GK

Szerintem a QR kód másik fő baja (a nehézkes scannelésen kívül), hogy nem tartalmaz elég információt. A butatelefonok korában öröm volt, hogy nem kellett egy URL-t begépelni, mert nehézkes volt rajtuk gépelni, de egy mai okostelefonon ötször leírom az URL-t, amit a QR kód általában tartalmaz, mire le tudom scannelni a kódot.

Til

Engem az zavar legjobban, hogy nem tudom mi fog történni ha beszkennelem. Kapok egy url-t vagy mi? Akkor viszont minek? Csináljanak rövid és értelmes url-eket inkább, nem tart semeddig begépelni, az meg pont nem érdekel hogy ők így akarják mérni hogy honnan jött a találat. Egyedül annak lenne értelme, hogy névjegyről/cégtábláról beolvasom és ott a kontakt minden szükséges infóval szépen kitöltve. De ehhez előre tudnom kell hogy mit fogok kapni, mert ha háromszor is szemetet olvastam be, akkor a negyedik alkalommal meg se próbálom.

klarky

Szerintem teljesen jó dolog a QR kód, csak meg kell találni a megfelelő felhasználását.

Épp most írtam egy tanulmányt és arra gondoltam, h mekkora lenne már, ha nem szerencsétlen hivatkozásokat írnék a végére (amik ma már szinte kivétel nélkül linkek, ráadásul lehet, h egy km hosszú, amit soha senki nem fog leellenőrizni, csak megnézik, h ott van és kész) hanem minden idézethez, cikkhez, képhez generálnék egy kódot és szépen beilleszteném.

Aki olvassa és érdekli, h mi az bővebben, vagy honnan van a cucc csak scan és már kész is. Sőt, ilyenkor akár videokat, vagy előadásokat is be lehetne hivatkozni (pl. egy Youtube videot időkóddal) és teljesen interaktív lenne a papír.

Erre jó lenne, de reklámokat buszmegállóban biztos, h nem olvasgatnék vele.

minase

Til, szerintem az a normális használata, ha alatta oda van írva, hogy mire való az adott kód. Tárolhat akár egy facebook eventet vagy kupont is, ami szerintem elég hasznos /pontosabban az ahhoz vezető urlt vagy szövegfájlt, ami gépeléshez viszon túl bonyolult lenne/. Alapvetően a kiadó érdeke, hogy ösztönözze a kód használatát, tehát az ő felelősségük, hogy a nyomtatványon adjanak rendes kontextust a kódnak.

Weboldalakon való szereplésének olyan értéke is van, hogy csendben utal rá, hogy hé, az oldal mobilra is optimalizált!

Gondoltam már egyébként ilyen trollkodásra, hogy lemonparty.org QR kódjával szétmatricázni a várost.

Mondanám, hogy ez csak áthidaló tech az NFC előtt, de az már lassan 10 éves találmány és szinte nyoma sincs támogatottságnak egyenlőre. Amíg az Apple nem alkalmazza, addig nem is lesz. Ők pedig nem szeretnék egyenlőre ‘due to lack of industry standards’.

Dale

Otthon én sem használtam semmire (a mobilomon se volt internet) de most pl. nagyon hasznos tud lenni a QR kód: az ember mondjuk Best Buy-ban nézeget egy TV-t vagy egyéb cuccot, ott a termék neve meg ára mellett a kód ami egy olyan oldalra vezet, ahol ott van a bővebb specifikáció. Plusz ezzel viszonylag egyszerű több hasonló terméket listába menteni, otthoni kiértékelésre. Az se tragédia ha erre külön appot kell indítani (bár a WP7 már beépítve tartalmazza a scannert) és engem mindig meglep hogy mennyire lazán működik a felismerése, tetszőleges olvasási szög és fényviszonyok mellett, jó kis hibatűrése lehet. Szóval erre pont jó, de a városban mindenféle random kódokat én se olvasgatnék vele.

Fudge

” de egy mai okostelefonon ötször leírom az URL-t, amit a QR kód általában tartalmaz, mire le tudom scannelni a kódot.” – a hiba a telefonodban van. Egy autofókuszos telefon kb. 1 másodpercen belül beolvassa a kódot és meghívja az URL-t.

Voltam USÁ-ban kb. 1 hónapja. Kb. mindenhol QR kódok voltak. A mászaki áruházakban minden laptop mellett volt egy, beolvasva egyből látszódtak a laptop adatai. A zöldségesnél a rekeszen volt QR kód, amiből meg lehetett tudni, honnan származik az adott élelmiszer. Az eladó lakáson buzi nagyban volt egy QR kód, ahol meg lehetett tudni mindent a lakásról, egyből lehetett onnan telefonszámot hívni. Egy ablakban volt egy papírból kivágott csávó, alatta egy QR kóddal, gondolom saját magát reklámozta (ennek mondjuk nem sok értelme volt hehe 🙂 A metrókban minden reklámon QR kód volt. Az újságok szintén tele voltak vele. És még sorolhatnám…

Az a helyzet, hogy ami amerikában elterjed, az előbb-utóbb máshol is el fog, csak még le vagyunk maradva pár évvel.

zamar

Nekem van egy QR olvasóm Bada op.rendszerű telefonomra és hihetetlenül gyorsan scannel. Rendesen rá se tudom tartani, de már kész is. Azonnal böngészővel nyitható linket generál. Nagyon gyorsan megvan az egész procedúra.

Ger

Információtömörítésre jó és így felgyorsít adatbeviteleket, ezen felül kizárja az emberi tévesztés lehetőségét. Ezeken a területeken jó, máshova felesleges lépés.
Hamarosan -a la Siri- a hagyományos írást is értelmezni fogják a készülékek és a QR kód is megy a levesbe, mint a wap.

aleksander

Qr kódról használatáról pedig csak ennyit:
http://www.mobilecommercedaily.com/2011/10/31/starbucks-aims-to-increase-coffee-sales-via-qr-code-campaign

Egy piás cég egyébként – nem olyan régen – benzinkutas sales kampányt csinált QR kódokkal (usa) Tökéletesen mérhető volt, hogy melyik label-ből mennyi fogyott és hol (mi megy jobban, mi kevésbé, készlet, stb, whatever…)

Tegnap utaztam reggel munkába Waterloo felé. Épp azt figyeltem, hogy mindenki (értsd: MINDENKI) iphonet, htct vagy samsung galaxyt nyomogatott. 20-70ig.
Papókák Kindle-en olvassák a könyvet, mamáknál minimum egy Blackberry.

“Az a helyzet, hogy ami amerikában elterjed, az előbb-utóbb máshol is el fog, csak még le vagyunk maradva pár évvel.”

Pontosan. De Európához képest is minimum kettővel – ami a használatot, általános elterjedést illeti(ha nem több).
(természetesen most hagyjuk figyelmen kívül az anyagi okokat, fizetéseket, nyugdíjakat))

Phyisikus

Halkan megjegyzem, hogy mangos WP7.5-ön, igazából annyi időbe telik ez a folyamat, amíg a telefon kamerája kódra néz…és egyből jön be a tartalom 😀 1 s. Native,no app.

Til

Az hogy mindenhol ott van semmit nem változtat a dolgon hogy rohadt kényelmetlen és kevesen olvassák be. Mert rohadt kényelmetlen.

vs

ájfón is baromi gyorsan/egyszerűen működik. mondjuk ritkán használom, maradi magyar vagyok.

alternaiv

Ez a Tescos dolog nagyon ötletes marchello, de ez nem technológiai előny, kreativitás “csupán”.

misran

Jópofa ez a QR-kód, és ahol kell, ott használni kell. Most jön a hype, amikor mindenhol ezt látni majd. Nekem ezzel több bajom is van, ami lehet, hogy másnál is él:
1., a 6310i-m nem képes ezt beolvasni 🙂
2., én sem. Ez humán-ergonómiai szempontból hátrány.

Ha ott van olvashatóan is, meg QR-kóddal is, akkor tuti. Ha csak QR-kód, akkor nagyon gáz.

marchello: ez hála az égnek itt teljesen elképzelhetetlen. Magyar ember nem vesz fotó alapján. Megfogdossa, meglékelteti, megszagolja. A fotó után a következő lépés a bemondás lesz (SiRi? 🙂 )?

marchello

@alternaiv: világos. én sem technológiai újításként gondolok rá (bár az izolált metróalagút nem semmi), hanem valamiféle globalizációs újdonságként. Starbucks is lehetett volna már ezer éve itthon, semmi sem akadályozta, mégis csak most jöttek be.
lehet ez is elér majd ide.

@misran: szerintem is elképzelhetetlen, de nem amiatt amit megjelöltél. igazából ha bemész egy tescoba a zöldség/gyümölcsökön kívül nemnagyon vannak olyan termékek, amik között taperással/szaglással/ráolvasással szelektálni tudsz, talán még a húsok.
minden más bezacskózott/bedobozolt standard termék, amikből nagy valószínűséggel megvannak a preferenciáid, mindig azt veszed.

szerintem itthon érdektelenségbe fordulna a dolog, pár geek kipróbálná aztán ennyi.
nameg sosem leszünk olyan elfoglalt népség mint a Koreaiak.

sekele

A repteri mobil check-in is szuper. Eleinte aggodtam, hogy mi van, ha nem tudjak beolvasni vagy lemerulok meg ilyesmi. De mar jo ideje nem nyomtatok beszallokartyat.

Xero

Én pl a következő névjegykártyám egyik sarkába bizony oda fogom biggyeszteni, így ha átnyújtom, és a partner nem akar bohóckodni a bepötyögéssel, egy mozdulattal importálhatja a teljes tartalmat.

Én ebben látom a legnagyobb erejét a dolognak itthon jelenleg.