Februárban van karácsony?

Az Apple-nél felébredtek kedden reggel és a világra zúdítottak egy nagy adag hírcunamit: először is, még idén nyáron jön a több, mint 100 új dolgot tartalmazó Mac OS X 10.8 Mountain Lion. Másodszor, ma megjelent Mac-re a Messages alkalmazás, ami lecseréli az iChat-et. (Végre Mac-ről is fogunk tudni SMS-ezni az összes eszközeinkkel, ismerőseinkkel, iPadekkel, iPhone-okkal, amit megírunk telefonon, az látszódni fog a GÉPEN is, végre tudjuk copypaste-elni a banki belépő kódokat. – ez sajnos nem igaz, a “zöld” üzenetek nem jönnek fel a Mac-re, miért mennének? Az Apple ID üzenetek maradnak csak sync-ben.)

Aki regisztrált fejlesztői Apple kontóval rendelkezik, az már most letöltheti magának a Hegyi Oroszlánt. A főbb újítások:

Gyakorlatilag minden iOS alkalmazást áthoznak Mac-re és szépen kidobálják a régieket. Ez nekem már ma kellene. Szerencsére a Messages jön is, viszont a többi is nagyon kéne. Én amúgy is Notes felhasználó vagyok, viszont soha nem tartottam életképesnek azt, hogy a Mail.app-ban szinkronizálódnak be a belefirkált dolgok, ezért csak a telefonomon szerkesztgettem a notes-jaimat. Innentől kezdve a laptopom kényelmével tudom ezeket is csinálni. Reminderek detto.

A Messages-t már a Lion óta nem értettem: miért kell még mindig az iChattel bohóckodni? Miért van külön FaceTime app? Miért nem lehet valami integrált rendszerrel dolgozni? Mától lehet. (update: a FaceTime marad külön alkalmazás, csak link van rá) Innentől a Mac is egy “leminősített” iOS eszköz, pontosan ugyanúgy, mint a telefon. Az egész az iCloudon fog keresztül szinkronizálni, remélhetőleg szépen megérkeznek majd a dolgok egyik helyről a másikra. A kontaktadatbázis, a naptár már most is jól megy, ezek fognak kiegészülni majd a feljegyzésekkel és emlékeztetőkkel, bejön a GameCenter is. Elég jó lesz, baromira várom, hogy ne kelljen a kis képernyőn pötyörésznem. (Most egyébként Stickies-t használok, viszont a bemutató videó alapján már látszik, hogy ez nem fog kelleni, hiszen nem tud szinkronizálni. Még ki is lehet ragasztani dolgokat a desktopra.)

Az Apple átáll egy másik tempóra: a mai nappal kimondták, hogy a Mac OS X (a továbbiakban a neve: OS X, óeszten) innentől évente fog megújulni, mint az iOS is. Nem csináltak neki külön eventet, egyszerűen csak néhány újságírót (köztük Grubert és Dalrymple-t) elhívtak és egyesével megmutatták nekik az új OS-t, sőt, adtak egy Airt is telepítve a bétával.

Dokumentumok iCloud-ban. A dokumentumok innentől menteni fognak tudni a felhőbe is, mégpedig az iOS-en már megszokott felületen keresztül. Nem lesz ez igazi többszintű mappaszerkezet, viszont ha valami kell “online”-ban is, akkor egyszerűen az Apple alap alkalmazásaiból elkezdhetjük a mentést. Pages, TextEdit, bármi fel fogja kínálni, hogy az iCloud kontónkhoz társított tárterületre, vagy egyszerűen csak a Mac valamelyik mappájába kívánunk menteni. Hatalmas lépés lesz a mostani módszerhez képest. Amit így elmentünk, az hozzáférhető lesz deszkáról, telefonról. Kíváncsian várom, mennyire lesz hibatűrő a dolog, ismeretes ugyanis, hogy a desktop alkalmazások jóval gazdagabbak, mint a mobil társaik.

eFi kiszúrta, hogy a demó videóban az Air érdekes “új” felbontásokat mutat – csak nem egy HiDPI bontást látunk épp? 🙂

A Mac alkalmazások nyártól be fognak viszont durvulni. Az Apple ugyan nem erőlteti rá senkire a Mac App Store-t, viszont három módban lehet futtatni egy programot a “Gatekeeperrel”:

1. csak azok az alkalmazások futhatnak, amik az App Store-ból jönnek
2. mint az 1 plusz azok, amiket developer ID-vel védjegyezett a fejlesztő
3. minden szar, mint most

A második lesz az alapértelmezett, vagyis a nem digitálisan aláírt alkalmazások nem fognak tudni futni a gépen. Digitális aláírást bárki kérvényezhet ingyen az Apple-től, viszont ha egy programról kiderül, hogy szemét, akkor azt az aláírást visszaveszik, letiltják. Ezen alkalmazásoknak nem kell átmenniük az App Store jóváhagyási folyamaton, bárki ugyanúgy fejleszthet bármit, mint eddig, kexteket, ahogy jónak látja, viszont ha kiderül, hogy visszaélések vannak, akkor az Apple központilag letiltja a tanúsítványt.

Felbasz? Engem nem, sőt, jó érzés tudni, hogy a default móduszban szar nem kerülhet a gépre. Innentől nincs vírus. Nem lehet, ki van zárva. Még weblapon át sem jöhet féreg, mert ha futni szeretne, kell neki érvényes tanúsítvány. Akit ez nem érdekel, persze a Gatekeeperrel telepíthet a harmadik móduszban (értsd: jailbreak!), viszont miért tenné ezt bárki? Én ugyan nem fogom, fő a jó minőségű koton.

Safari. Behozzák a Chrome-ból ismert “nincs külön keresőmező” koncepciót. Végre, bazmeg.

Nekem nagyon tetszik az irány, amerre a cég szakmailag halad.