Apple pénzügyi eredmények

Tegnap, április 24-én volt az Apple pénzügyi eredményének hivatalos közlése. A tőzsde baromi szkeptikus volt előtte, egy Apple részvény ára egészen 560 (!) dollárig esett vissza. Az Apple ugyanakkor ismét elképesztő pénzügyi eredményekről számolt be, ennek illusztrálására a Macstories ábrája, ami a negyedévente bevallott iPhone értékesítéseket mutatja:

Vagyis az előző karácsonyi negyedévet ugyan nem szárnyalták túl, de ettől függetlenül tekintélyes méretű iPhonet (35m) és iPadet (11,8m) adtak el, a profitjuk is iszonyatosat nőtt, 94%-kal több, mint egy évvel ezelőtt. Lássuk a tőzsdei elemzők predikcióit! Philip Elmer-Dewitt a Fortune-nél összepakolta egy nagy táblába a sok elemzőt, én meg kivilágosítottam azokat, akik legközelebb lőttek a számhoz.

Egy fél órával ezelőtt meg kinyitott ma a NASDAQ, íme a nyitás pillanata:

10% emelkedés egy nap alatt, nem rossz. Értsd: ha vettél volna 1 millió dollárért (kb. 220 millió forint) AAPL részvényeket 560-as áron, és ma eladtad nyitás után 616-on, akkor részvényenként 56 dollár a bruttó profit, vagyis trader fee és az adó nélkül. Legyen mondjuk 40 dollár a tiszta nyereség részvényenként, tehát 1 millió dollár esetén 71400 dollárt (kerekítettem) lehetett volna keresni, azaz csaknem 16 millió forintot. Egyetlen nap alatt.

(Én egyébként nem tőzsdézek, elegen égették már meg magukat körülöttem, inkább csak élvezem a virtuális pénzt, a moneyt! Jelzem, hogy AAPL-t csak egész darabban árulnak, egy részvény pedig kb 140 ezer forintba kerül, szóval olyan nagyon sokat nem lehet bevásárolni, 10 millió forintból is csak 71 darab részvényt vehetünk.)

És hogy most mi következik? World Wide Developers Conference 2012. június 11-én egy keynote-tal. És hogy mi lesz akkor? A Heti Meteorból kiderül!