Biztonsági IP kamerarendszer telepítése

Régi elképzelésem volt, hogy itthonra telepítek biztonsági kamerát. Ezt korábban a minihez csatlakoztatott FireWire (nem tudom, hogy lehetne magyarra fordítani, talán tűzkábel?) iSight több éves kamerával oldottam meg. Sajnálatos módon ehhez valami Mac-es szoftvert is kellett még szereznem és ha meg is volt, úgy is szar lett az egész. Fókuszált ide-oda, rossz minőségű a képe, időnként nem ismerte fel a kamerát (igen, egy Macen, gyári perifériával ilyen problémák, az eszem megáll), ilyenkor mindig ki kellett húznom a gépből a tűzkábelt, utána felismerte a drága.

Ennek ellenére valamiért nem érdekelt a kérdés annyira, hogy nekiugorjak jobb megoldást keresni. Aztán eFinél Baján láttam a házába rakott HD kamerákat, nagyon megtetszett. Ő a drágább, de rigidebb megoldásra ment rá: hálózati kábellel csatlakoztatta a kamerákat a helyi hálóra, IP címet kaptak, ezen keresztül bármilyen kliensprogrammal, akár telefonról is, nézheti a kamerák képét.

eFi javasolta, hogy nézzek körül a Lejátszó.hu-n, Opauszki Zsolték ugyanis nem csak Popcornokkal foglalkoznak, hanem IP kamerákkal is. Ők az Y-Cam márkát forgalmazzák, fel is vettem a kapcsolatot Zsolttal, aztán néhány óra múlva már nálam is volt egy tesztpéldány, az Y-Cam Black S.

A kamera lát éjjel is a sötétben, Wi-Fi hálózaton képes a helyi hálózatunkra csatlakozni, de nem HD a képe. Nekem ez nem is annyira volt fontos, inkább az érdekelt, hogy működjön Wi-Fi-n, nem akarok hálózati kábellel vacakolni (a lakás alapvetően nem erre van kialakítva). Az Y-Cam konfigurálása meglepően egyszerű, csak akkor nem, ha béna a felhasználó. Én egy béna felhasználó vagyok, ez a poszt pedig ennek ecseteléséről szól.

Először is: nem értek a helyi hálózatokhoz, nem jártam a Schönherzbe. Aki ilyen kamerát akar konfigurálni, annak valamiféle elképzelése kell lennie arról, hogy milyen az otthoni hálózata és azon belül egy új IP eszközt hogyan konfigurál fel. Naivan azt hittem, hogy bekapcsolom a kamerát, aztán beírom a böngészőbe, hogy 192.168.1.x (ahol x az egy valamilyen szám a quickstart guide-ból kiolvasva), beállítgatom a dolgokat, aztán csókol anyád, Lujza.

Hát nem. 🙂

Miután levágtam a hisztispuncismalac című magánszámomat, Opauszki Zsolt azt kérdezte tőlem a telefonban, hogy tanultam-e hálózatokat az iskolában. Nem tanultam. A dolog lényege, hogy a kamerát először a routerbe (vagy switchbe – a routerben is van switch) kell feldugni, kábellel, ez után fog megjelenni a helyi hálózaton az eszköz oly módon, ahogy a router IP címet oszt neki. (Ez függ attól, hogy az hogyan van beállítva. Én egyébként ezzel sem voltam tisztában. Semmivel sem vagyok általában tisztában, csak azzal, hogy a NAV-nak hova kell utalni.)

Mellékvágány: működhetne egyébként ennél könnyebben is, ha lenne valamiféle beviteli felülete a kamerának, ahol beadjuk neki a Wi-Fi hálózatunk SSID-jét, meg jelszavát és utána már fel is tudunk rá csatlakozni. De nincs ilyen, ezért kell a kábellel először.

Általában otthon van valami eszközünk, ami IP címeket oszt a helyi hálón. Nálam ez egy T-Home-os Pirelli router. Ezt meg tudjuk szólítani a web böngészőn keresztül, ott láthatjuk a rácsatlakozott Wi-Fi-s, meg UTP kábellel direktben csatlakoztatott eszközeinket. Itt jelenik meg az Y-Cam is, ott látjuk azt, hogy milyen IP címet kapott, innentől arra tudunk a web böngészőből felcsatlakozni, hogy felkonfigurálhassuk.

A Pirelli a “Lan – DHCP Client List” menüpontban listázza, milyen eszközöket tart nyilván, melyiknek mi az IP címe. Az iPhone-ok, iPadek, Mac minik, NAS-ok, minden ott látszódik, a kamera is. Itt célszerű beállítani azt, hogy bizonyos eszközök mindig ugyanazt az IP címet kapják meg a hálózaton. Egy iPhone esetében mindegy, viszont a NAS és IP kamera esetében már jobb választás, ha ugyanaz a helyi hálózati IP cím, vagy másképp mondva: ha mindig ugyanazt az IP-t kapja meg a DHCP szervertől.

Ha ez megvan, akkor lehet a kamerát felkonfigurálni a böngésző ablakból. Az Y-Cam főmenüje két opciót kínál: élő nézeti képet és a beállításokat. A beállításoknál konfigurálhatjuk be a Wi-Fi-t (éljen!), illetve egyéb spéci dolgokat is, mint például azt, hogy a kamera hova rögzítse a képét.

Az élő nézeti képben szép VGA 640×480-as, a fix fókusza a szobán van, a teszt szubjektumunk azért életlen:

Rögzítés. Megtudtam azt is, hogy az IP kamera alapvetően nem rögzítő eszköz. Ez számomra új információ, a rögzítéshez, bármilyen furcsának tűnik, külön szoftverre van szükség. Az Y-Cam is ad ilyesmit, viszont az borzasztó fapados, célszerű valami jobb megoldás után nézni. Egyébként nem a fapadosságával van a gond, hanem azzal, hogy az alapvető munkát nem képes ellátni, időnként lefagy, nem rögzít stb. Ráadásul egy külön gépre is szükség van a futtatásához, de nálam ezt megoldotta volna a mini. Csak éppen nem végezte a dolgát, így gyorsan letettem róla. Eltöltöttem egy kis időt azzal, hogy kerestem más Maces programot, de egyik rondább, mint a másik, ráadásul 30 eurókat kérnek értük.

A hosszú távú megoldást egy másik posztban ismertetem, viszont köztes megoldásnak jó a kamera rögzítő funkciója is. Ez ugyan nem tud mozgóképet felvenni, viszont álló képeket képes lerakni valahová. (Létezik SD kártyás Y-Cam is, ami oda tudja lerakni a képeket, de szerintem az teljesen felesleges.) Itt most megint egy technikai rész következik.

Ahogy én értem: egy IP kamera streamet nyom ki magából, aztán hogy ezzel ki mit csinál, az már más problémája. A kamera alapvetően tartalmaz funkciót arra vonatkozóan, hogy rögzítsen, de ez amolyan nagyon egyszerű megoldás. Én azt szerettem volna elérni, hogy mozgásérzékelés esetén mentse le magát a mozgást egy videó fájlba. Ezt az Y-Cam nem képes a saját (értsd: webes) szoftverével megtenni, ehhez kell valami Maces program. Erre van a sajátja is, de nekem nem működött megfelelően. A saját szoftvere csak állóképeket képes rögzíteni. Rendben, de máris jön a következő kérdés: hova telepítse az elkészült képeket?

NAS-ra. Én viszont képtelen voltam beadni a felületen a NAS-om megosztását (tényleg egy elég semmitmondó webes ablakon kell beadni neki, nincs is jelölve, hogy milyen megosztást fogad el, beírtam a SAMBA megosztásomat, vagy elírtam, vagy nem működött, nem derült ki), úgyhogy más megoldás után néztem. Az működött, hogy a minin csináltam egy FTP szervert a helyi hálózaton, erre fel tudott már csatlakozni a kamera, és ide gond nélkül le tudta tenni az állóképeket.

FTP szervert a minin a “System Preferences – Sharing – File Sharing” menüpontjában kapcsolhatjuk be, itt is az “Options” alatt látjuk az FTP részt.

Ez csak Snow Leopard alatt van így, Lionból már kivette a drága Apple az opciót, ott command line-ból kell vitézkedni. (Erős, mi?) Most már jöhet az Y-Cam FTP alarm management menüje:

(Persze itt még FTP szervert is kell konfigurálni, tényleg lassan már úgy érzem magam, mint vbali Egerben, oda meg kelleni fog egy felhasználó és egy jelszó, de azt a mini FTP sharing részének alján lehet megadni, én simán adminisztrátorként megyek.)

Szinte hihetetlen, de ez után működött a dolog, a kamera szépen FTP-n át rakosgatja az esemény képeket (Linda vasal, a macska szétrágja a hangfalat, ilyesmik vannak). Még azt kell majd megoldanom, hogy külső tárhelyre szinkronizáljam fel a fenti mappa tartalmát, hogy meglegyen offsite is az egész.

Az Y-Camnek van egy iPhone-os kliensprogramja is, ezzel iOS eszközről is bámulhatjuk a képét. Egyszerű, működik.

Nagyon elégedett vagyok egyébként az Y-Cammel, a kezdeti bénázásaim az én hibáim voltak egyértelműen. Elnézést is kérek, hogy ilyen terjengősen bonyolódtam bele az itthoni hálózatépítésbe, de aki telepíteni akar magának otthonra ilyesmit, jobban jár, ha legalább ennyire ért hozzá. Ha nem ért hozzá, akkor meg kell kérnie valakit, hogy állítsa be neki. Lehet egynél több kamerát is, bejárati ajtóhoz, kettőt stb, cifrázhatjuk, ki mennyi pénzt akar erre költeni. Egy dolog viszont biztos: ez így olcsóbb, mint egy zárt láncú biztonsági kamera rendszer otthonra egy biztonságtechnikai cégtől megrendelve. A fenti buli 55 bruttóból megvan, de akkor még nem rögzít, ha viszont akad otthon egy elfekvő mini, vagy NAS, akkor már az is megoldott.

A következő posztban megmutatom, hogyan csinálják a profik ennél jobban, mozgóképpel.

Apropó: még van néhány nap a Lejátszó Plastik akciójához. 8% árengedményt adnak most mindenkinek a nettó vásárlásból (ez a bruttóból, vagyis ha nem ÁFÁ-s számlára vesszük, 10,16%), aki 2012. május 15-ig a “JÓZSIKÜLDÖTT” kifejezéssel jelentkezik a webshopban, vagy ha személyesen vásárol valamit. NAS-ra, médialejátszóra, IP-kamerára, külső házakra, 3rd-party Apple kiegészítőkre, tehát amit a Lejátszó importál, vonatkozik csak az ajánlat.