Coda 2, Diet Coda

Az általam egyik legtöbbre becsült Mac-es független szoftverfejlesztő cég, a Panic, tegnap bejelentette, hogy csütörtökön elérhető lesz a forrás szintű webfejlesztő programcsomagjuknak, a Codának, teljesen újraírt, 2-es változata. Mi több, kijönnek ugyanennek a programnak az iOS változatával is Diet Coda néven, ha esetleg nyaralás közben kellene valamit gyorsan megcsinálni, vagy módosítani iPaden. Sőt, az AirPreview technológiájukkal a Macen szerkesztett HTML egyből frissítődik iPaden (még az eredetin is, csuhajja!).

Eddig a hivatalos szakasz, de mitől izgalmas ez a dolog? A Coda összehozza a webfejlesztők által használt programokat egyetlen alkalmazásba: forrás szintű szövegszerkesztő (ilyet sok program tud), CSS editor (erre is vannak megoldások), Terminal, SFTP, HTML/CSS dokumentáció. A specifikációk alapján sem tűnik különösebben izgalmasnak, viszont pontosan olyan ez, mint az Apple termékek: a specifikációk alapján nem tűnik különösebben izgalmasnak, mégis odavagyunk érte.

A Panic szoftverek is ilyenek. Gyönyörűen néznek ki, öröm őket használni. Ott Oregonban odafigyelnek a részletekre, őrületes időket töltenek el a részletek tuningolásával, persze már csak akkor, ha a program maga is remekül funkcionál. A szoftver maga csak egy dolog, a másik a bleeding edge HTML. A Panic ugyanis pontosan tudja, hogy ha HTML/CSS/JS szerkesztőt akarnak a piacra hozni, a weblapjuknak is olyannak kell lennie, ami leégeti az ember összes haját.

Érdemes megfigyelni a webtrendeket 2012-ben: egyszerű üzenetek, hatalmas betűk, jól megválasztott betűtípus, rengeteg finom CSS grádiens, élénk, de passzentos színek, ügyesen kompozitáló PNG-k.

A Coda 2 weblap másik nagy érdekessége a “Tour” rész. Ez a program újdonságait bemutató videó gyakorlatilag egy 19 megás, retinában felvett MOV fájl, amit CSS transzformációkkal okosan időzítve 3D-ben forgatnak, zoomolnak, pannelnek pontosan olyan ütemben és tempóban, ahogy a narráció megkívánja. Szépen levágják (clippelik!) a széleit egy ablakra, így az egész valami teljesen futurisztikus, soha nem látott, 60 FPS-sel mozgó, űrbéli dolognak tűnik.

Én roppantul zavarba jöttem az első megtekintése során, a látvány miatt nem is értettem, hogyan csinálják, pedig tényleg csak annyi, hogy van egy felvett videójuk, aztán az időzített CSS transzformációkkal megszerkesztett tömböt egy egyszerű JavaScriptből lefuttatják az objektumon. Nagyon látványos. (Releváns: a mozgatáshoz írtak egy külön editort, vagy valamilyen programból exportálták és azt parsolták fel, esetleg kézzel variálták össze?)

Annyira bleeding edge ez még, hogy Cabel Sasser, aki többek közt csinálta, még egy külön blogposztot is szentel annak, hogy mennyit szívtak vele: egyedül Safariban megy jól (van rajta egy maszk is, az is transzformálódik, a drop shadow és az átmenetekre kell gondolni), Firefox 13 beta 1-ig teljesen broken volt, Chromeban meg szintén nem megy a maszk.

Mennyibe kerül?

Az első 24 órában 49 dollárért árulják, ez kb. 11 ezer forint. 24 óra elteltével újabb promós időszak következik, ahol 75 dollár lesz az ára (kb. 18 ezer forint), majd innen áll csak be a végső, 99 dolláros (kb. 23 ezer forintos) ár. Az iOS alkalmazás fix áron megy egyelőre, 9,99 dollárba kerül (kb. 2400 forint). Aki az AirPreview funkciót szeretné használni, annak pedig meg kell vásárolnia mind a két programot. Szerencsére az eredeti iPaden is fut majd az élő preview. Csütörtökön tehát a Maces webfejlesztők hozzájuthatnak az egészhez 13400 forintért – szerintem ez magyar mércével mérve is nagyon baráti.

Engem nagyon inspirál ez az egész Coda alapú webfejlesztés! Úgy vagyok ezzel a szoftverrel, mint egy jó pornófilmmel: legszívesebben hazamennék dugni egyet.