Mail.app átállás

Most, hogy a Mountain Lion GM elkészült, ideje megfontolnom, hogy fogom-e tudni tartani magam ahhoz az elképzeléshez, hogy újra használatba veszem az Apple beépített levelezőjét. A környezetemben, és a weben is, minden die-hard-5 fanboy Apple Maillel levelezik. FB2-vel is beszélgettünk erről valamelyik Meteorban, emlékszem, hogy az ő határozott véleménye az volt, hogy a Google webre írta a Gmailt, tehát egy felesleges hack lenne az Apple kliensprogramja mögé tolás.

Az én email munkafolyamatom egyik részét képzi az, hogy naponta, akár többször is, ürítem a SPAM mappámat. Ezt, ahogyan a weben beállított mail filtereket is, a Google a szerveren dolgozza fel. Apple Mailben is lehetséges üríteni a SPAM mappát, tehát ezzel gond nincs. De mi van akkor, ha egy SPAM-be került levelet átrántok Inboxba, mondván, ez mégsem SPAM? Akkor a Google gondolom nem tanul az esetből, tehát ezért át kéne bandukolnom a webre. (Esetleg leszarom a kérdést.)

És itt még nincs vége, de ennyiből is látni, hogy hol a gond: sok mindent, így például a filtereket, de a szabadságértesítőt, vagy más Gmailre jellemző dolgot a weben kell beállítani. A címkék ugyan IMAP mappaként tűnnek fel, de elvesztem a vizuális megjelenésüket. A csillagok pedig egyfélék és zászlókká alakulnak át. Akárhogy is nézzük: a Gmailt a weben kellene használni.

But I’m a sucker for Apple.

Mountain Lionban meg olyan dolgok és okosságok jönnek a mailben, ami miatt komolyan gondolkodom a váltásban. Mail VIP például, új OS technológiák, kényelem és elegancia. Ráadásul integrálva lenne az iCloudos címtáram is a mailemmel, most ugyanis két különböző világot alkot a Gmail és az Address Book. (Márpedig ez utóbbi nálam az elsődleges forrás, már csak az iPhone miatt is, ami elég jól karban van tartva.)

Ugyanakkor iOS-en vígan használom az Apple Mail mobil felületét, és tudjátok mit? Kurva jó, imádom. A natív alkalmazások a legjobbak. Hihetetlen jó őket használni, minden érintés után visszajön a localhostig tartó rövid válaszidő, nagyon jó az élmény. A Gmailt is próbáltam már mobilon, de a Google csak egy wrappert ad a webes interface köré, nem natív a kód. És ezt érezni is. Tehát most mobilon is akkor indítom el a Gmail appot, ha valamit nem tudok elintézni Apple mailben. Ebből pedig következik az is, hogy meg fogom tudni tenni a váltást, sőt, azt hiszem meg is fogom próbálni, aztán a többit meglátjuk.

Egy dolgot nem értek: miért nem lehet törölni, csak archiválni, iOS Mailből egy levelet? Vagy a válasz erre egyszerűen az, hogy nincs külön ikon erre, csak a Trash mappába kell mozgatni egyszerűen? Az Apple hivatalos válasza itt olvasható – lényeg az, hogy visszakapcsolhatjuk a törlést is a fiók beállításai között, viszont nem lehet törlés és archiválás gomb is egyszerre. Thx nyuwec!