A TextMate jövője

A tegnap kiadott hivatalos repót továbbra is a szoftver eredeti fejlesztője tartja kézben. A blogban világosan leírja, hogy ez hogyan működik:

Pull requests can be sent via GitHub but if you plan to make larger changes, it might be good to discuss them first if you want to ensure that we are interested in accepting a pull request for such change or simply want advice on how to go about it.

Vagyis meg kell előtte vitatni vele. Ennek így nem sok értelme lesz hosszabb távon, sőt, szerintem konkrétan semmi esélye nincs annak, hogy egy fejlesztő nagyjából azt a víziót tűzi ki magának, mint amit Allan Odgaard elképzelt.

A másik esély abban mutatkozik, hogy forkolják a mostani forrást és abból készítsenek valamit. Igen ám, de ott van a licenc ügye, amit GPL 3-nak határozott meg a fejlesztő. Ez nem teszi lehetővé azt, hogy zárt forráskódú legyen a fejlesztett termék (sőt, szerintem pénzért sem lehet árulni az elkészült produktumot lehet, de közzé kell tenni a végeredményt, köszi mindenkinek aki helyesbített!), vagyis ezek alapján csak annyi valószínűsíthető, hogy megjelenhet itt-ott néhány életképesebb forkja az eredetinek – már amennyiben Odgaard tényleg nem fogadja el a jó pull requesteket. Aki licencelni akar részeket a programból, hogy felhasználja egy kereskedelmi szoftverben, annak közvetlenül kell felvennie a kapcsolatot Odgaarddal.

A helyzet az, hogy egy ilyen kódszerkesztő program sokkal nagyobb buli annál, mint hogy valaki csak úgy hobbi szinten bütykölje, ezért nem hiszem, hogy messzire vezet majd az útja. Egyetlen célját látom: a nyílt forráskóddal sokan tanulhatnak majd a szoftverből, fiatalok nézegethetik, próbálgathatják. A népgazdasági hasznossága tehát megvan, csak éppen a szoftver maga, amiért annak idején fizettünk, nem fog eljutni nagyon sehová a mai szintjétől.

update: ne értsétek félre, nem azt mondom, hogy nincs piaca a nyílt forráskódú szövegszerkesztőknek, csak azt, hogy nem hiszem, hogy pont egy TextMate hiányzik még erről a piacról. Még másképpen fogalmazva, ha én fejlesztő lennék, biztos nem ebbe akarnék belenyúlni.

update 2: Sz. Gergely írja mailben:

ha belelesel a a kódba, látszik, hogy nagyon igényes. Minden modulhoz tartozik egységteszt (továbbá unittest). Sőt, írt saját unittest library-t, ami szerinte jobb, mint az eddigiek cpp-re. Azt is feltette egyébként a textmate, és a pluginjai mellé.

Ez az, amit sajnos főiskolákon, egyetemeken nem tanítanak meg. Jobb esetbe megtanulsz programozni, és ha mazlid van, és sokat tekered otthon a pedált, bejutsz egy céghez, ahol lesz mentorod, és megtanít ezekre a dolgokra.