The Hobbit HFR 3D

Kétszer néztem meg a filmet, először a sima változatot, de azt eredeti hanggal, másodszor pedig a High Frame Rate (HFR) 3D változatot, magyar szinkronnal.

A HFR dolgot illetően borzasztó egyszerű a tájékozódás: összesen két cég négy moziterme képes ilyen képet vetíteni ma, az egyik a Cinema City WestEnd 5. számú terme, a második a Cinema City Aréna 15. számú terme, a harmadik a Mi Mozink Óbudán az EuroCenterben, végül a negyedik szintén a Mi Mozink a Lurdy Házban. Aki ezekbe megy, HFR-ben nézi, aki nem, az a 24 FPS 3D-t látja.

A WestEnd HFR vetítési időpontjai itt, az Arénáé pedig itt érhetők el. A Mi Mozink HFR vetítési időpontjait (EC és LH) itt találjuk.

Én a WE-be mentem, szombat délután is tele volt a terem, megkérdeztem a pénztárost, hogy mikor lazább a vetítés, azt mondta, hogy a HFR mindig tele van. Be is ültünk a hátsó fertályon a belső szélre. Szemüveget mostanában nem adnak, 200 forintért kell megvásárolni (természetesen már el is hagytam).

Ami pedig a HFR-t illeti: ez az irány. Nem kell elolvasni a sok baromságot, amit írnak, olyan élmény, mint amikor elindul a RAGE XBOX-on. Az ember nem is érti, hogy volt képes eddig játékokkal játszani 30 FPS-sel, amikor a 60 az igazi, a tökéletes, az élmény, amit mindig is kerestünk, az 1-flyback.

[The Hobbit HFR] lost “the cinematic glow of the industry-standard 24 fps” and that “human actors seemed overlit and amplified in a way that many compared to modern sports broadcasts… and daytime television”. One projectionist complained that “it looked like a made-for-TV movie”.

My ass.