Deadlock

Games that werent:

Deadlock was far ahead of its time and featured some of the most authentic and ambitious graphics and animational detail to feature in a C64 game. We are talking major detail in a game from 1989/1990, from its realistic walking and jumping to its realistic gun recoil and reload animations. It was essentially very much like a 8-bit version of Super Metroid!

Sajnos soha nem készült el. Íme egy screenshot a játékból (1990-et írunk!):

A fenti poszt is hangsúlyozza azt, hogy mennyire hasonlít a Metroidra, nekem is ez volt a benyomásom, de Robin Levy, a grafikus, határozottan cáfolja:

I was never aware of Metroid at the time, and to be honest I was pretty ignorant of the significance of the NES and the only games we were really playing back then were the home micro systems and coin ops. (…) I think that if we HAD have played Metroid at the time, Deadlock would most probably have been finished…

A lényeg azonban nem ez, hanem Levy, aki annak idején az Armalyte (1988), Hawkeye (1988) és Last Ninja 3 (képünkön, 1991) grafikákkal már beírta magát a C64 történelembe.

Valamiért most, 2013-ban, fogta magát és elkészítette a Deadlock játék nyitóképernyőjét. Oldschool C64, azaz multicolorban rajzolt, vagyis egyetlen háttérszín (itt: fekete), arra pedig tetszőlegesen három színt választhat egy 4×8-as kockába. Az eredmény:

Úgy tűnik, hogy szabadon játszik a színekkel, de ez nem igaz. Ha bekapcsoljuk a 8×8-as gridet, belenagyítunk, akkor láthatjuk, hogy mennyire okosan van felépítve a teljes kép. Ez nem más, mint a korai technológia és a “liberal arts” tökéletes kereszteződése:

Még elkészülhet ez a játék.