Star Wars: Revisited

Itt a Plastikon már volt szó a Star Wars fan editek egyikéről a Harmy-féle Despecialized változatról. Ez a HD felbontású eredeti Csillagok Háborúja film restaurációja, ami gyakorlatilag teljesen azonos az 1977-es kiadással. Már készítettem belőle egy összehasonlítást, hogy miben tér el a Blu-ray változattól. Ez a fan editek egyik műfaja, ahol megpróbálják minél szebben és eredetibben előállítani az eredeti filmet HD-ben.

A fan editek másik részét képezik a “transzferesek”, akik valamilyen egzotikus formátumból próbálják a minél tökéletesebb eredeti változatot előállítani. Megnéztem pár ilyen kiadást is, nem tűnt túl érdekesnek a kérdés, valahogy mindig más minőségű VHS lesz a végeredmény. Az is igaz, hogy a speciális effektusok ezeken néznek ki a legklasszikusabban, tehát igazat lehet annak a tábornak is adni, akik szerint itt keresendő az eredeti változat.

A harmadik vonalat képviselik azok, akik valamilyen saját editet készítenek. Itt a cél mindig más és más, teljesen attól függ, ki mit szeretne elérni. Az angol Adywan 2004-ben az akkori DVD kiadás után döntött úgy, hogy saját editbe fog. Alapvetően a színekkel nem volt kibékülve itt-ott, fogta magát és elkezdte átszínezni a filmet. Egy apró probléma volt csupán: nem értett a szoftverekhez, így ennek kapcsán, nem vicc, kezdett el mozgókép feldolgozó szoftverekkel ismerkedni. Két év aktív munka után, rengeteg változtatással végül 2008-ban adta ki a Star Wars: Revisited (vagy röviden A New Hope – ANH:R) változatot.

Nem szavaztam ennek se különösebb bizalmat, mert meg voltam győződve arról, hogy a Harmy-féle Despecialized lehet a legtökéletesebb “faithful” kiadás. Ráadásul DVD minőség, ami eleve nem lehet ma már érdekes. Mégis megnéztem Adywan screenshotokkal illusztrált oldalát, ahol minden egyes snittet bemutat, amit módosított. Ahogy lapozgattam közöttük, folyamatosan egyre nagyobbra tátottam a számat.

Olyan apróságokra kell gondolni, mint a lézerpisztolyok sugarainak beállítása, vagy Han Solo lefelé mutató csuklójának kiegyenesítése, de sokkal-sokkal elaboráltabb dolgokkal is találkozhatunk. Minden, de tényleg minden módosítás annyira kozmetikai, hogy senki nem fogja észrevenni (célszerű az említett galériával párhuzamosan követni a vetítést), viszont összességében annyira más, teljesebb, teltebb élmény, hogy tényleg nehéz elhinni, hogy ez volt az első ilyen jellegű projektje.

A legtöbb módosítás a fentiekhez hasonló kozmetikai apróság, amit észre sem veszünk. Adywan kijavítja R2D2 kis kamerájának a színét, ami így az egész trilógiával konform marad. Vagy újrarajzolja a Millenium Falcon belső részén az egyik rácsot, ami egyes esetekben eltűnik. De arra is ügyel, hogy amikor Han és Leia hipertérben beszélget, akkor a tényleges hipertér effekt legyen látható a kabinon kívül és a szereplők arcát kék fény ragyogja be. Ezek mind olyan dolgok, amiket valójában Lucaséknak kellett volna megcsinálniuk.

Ennél jóval komplexebb dolgok is helyet kaptak: amikor Luke elkezdi keresni a droidot este, Adywan belekompozitálja C3PO-t is az egyik snittbe, hogy érthető legyen, hogy kerül hirtelen a droid a színész mellé. Apróság, mégis sokat ad hozzá a teljes befogadáshoz. Szintén itt amikor Luke a messzelátójával kémleli a távolt, Adywan teljesen újraépítette a távcső látóképét, hogy olyan objektumokat lásson, amik ténylegesen ott voltak körülötte. Még arra is ügyelt, hogy amikor lerántja a lencsét, C3PO elmosódott alakja is benne legyen néhány frame erejéig.

Adywan még ennél is messzebbre megy, sok jelenetet újramodellez. Sokszor maketteket (!) épít ehhez, újra beállítja és felveszi, tökéletesre hangolja az egészet. A film végén levő Halálcsillag támadásnál rengeteg helyen saját jeleneteket használ. Ne aggódjunk, nem fogjuk észrevenni a munkáját, Adywan láthatatlanul műt és olyan változtatásokat hajt mindig végre, amik maximálisan tiszteletben tartja az eredeti film elképzeléseit.

Egyik kedvenc módosításom az, amikor a kantin jelenetben hozzányúl a kocsmában levő sokaság karaktereihez. Szinte mindegyik arcára rakott egy kis mimikát, pislognak, mozog az arcuk épp csak annyira, hogy ne lehessen látni, hogy makettek. Greedo is pislog, miközben Solóval beszél, illetve az egyik snittben még picit össze is szorítja a szemöldökét, hogy lássuk az igazi karakterét.

Cornelius Evazan, akinek Obi-Wan levágja a karját, minden filmben egy szőrös kartól válik meg. Pedig Evazannak hagyományos, emberi keze volt, így Adywan is egy hagyományos kezet készített hozzá, mégpedig vér nélkül, hiszen a sugárpallos a sebet kiégette volna.

Adywan ügyel arra is, hogy a Halálcsillagban kifejezőbbek legyenek egyes jelenetek, például ott, ahol Luke és Leia átlendülnek a mélység felett, még többet látunk alattuk, ami még jobban erősíti azt az érzetet, hogy a magasban vannak. De Darth és Obi-Wan kardozási jelenete is megváltozott, Adywan például a korábban már általam is ismertetett fénypallos összeütközés színeket visszavette és semlegesítette, magyarán olyanra hozta, mint amilyen a trilógia más részeiben is volt (újra: az ő célja nem a hithű restauráció, hanem a teljes élmény).

Darth egyébként végre nem egy rongybabát hasít félbe, hanem Obi-Wan karakterét, illetve arra is ügyelt Adywan, hogy a sugárpallos és a ruhaszövet találkozásánál megégesse a ruhát. (Itt történt egyébként egy nagyobb módosítás is, Darth már nem kivont karddal várja Obi-Want.)

A készítőnek nem volt célja a hithű edit elkészítése, sokkal inkább az, hogy a trilógia teljes élményt nyújtson. A 2004-es kiadásban megjelent Mos Eisley extra jelenetei is megmaradtak, viszont Adywan helyreállította azokat a dolgokat, amik mindenkit zavartak benne. Például nincs benne a robot, ami a snitt elején fejen vágja a másikat, viszont megmaradt maga a CG jelenet. Érdekes módon a módosítások után már egyáltalán nem lóg ki annyira az egész.

Láthatóan rengeteg munka került bele a film végén levő X-Wing harci jelenetbe. Szinte minden snittben máshogy repkednek az űrhajók, vicces módon minden változtatásnak logikus magyarázata van. Ráadásul külön öröm, hogy az egyik jelenetben ahol Lucas “sok” Tie Fightert akart a felkelőkre ereszteni, Adywan tényleg elengedte magát és egy elég nagy, komplex csatát rajzolt meg. Őrületesen jól illeszkedik a cselekmények folyamához.

0:7-nél a digitális kijelző teljesen újrarajzolt

0:34-nél indul be az új jelenet, ami 1:17-ig (!) teljesen új narratívát tartalmaz, minden, amit látunk, más jelenetekből van kiemelve ügyesen, az űrharc pedig teljesen új képeket tartalmaz (Adywan odafigyelt arra is, hogy a bolygó is látszódjon itt-ott, még inkább az az ember érzése, hogy ott harcolnak mellette)

1:57-nél a holographic display hasonlít arra, ami a Jediben is volt, bár ezt leginkább az eligazítás során látható modelleken lehet látni

Hosszan tudnám még folytatni, mennyi minden nyalánkság van benne, de nincs értelme felsorolni az összes változtatást. Szerintem a legjobb Csillagok Háborúja élményt nyújtja ez a kiadás és nálam most mindenképpen ő került fel a No.1 listára.

Adywan szerencsére nem állt meg, már évek óta dolgozik a Birodalom Visszavágon, ami 720p HD-ben jön majd ki valamikor idén. Tervezi a Jedit is, illetve a Csillagok Háborúját 720p-ben megcsinálni, mielőtt belefog a másik trilógiába. Bizony, ő teljes munkát akar végezni.

További információkat a projekt honlapján, illetve az aktív Facebook lapjukon kaphatunk.