Apple-1 emulátor Commodore 64-en

Az Apple-1 volt az eredeti Apple “számítógép”, amit Steve Wozniak 1976-ban készített, ami tulajdonképpen egy alaplapból állt. A hobbista felhasználónak kellett működőképessé tennie, mégpedig úgy, hogy maga adta hozzá a házat, tápot, bekapcsoló gombot, billentyűzetet és a kompozit videójel megjelenítésére képes monitort. Gyakorlatilag valami Raspberry Pi nevű dolgot kell elképzelni – csak éppen 666,66 akkori dolláros áron. Az eredeti alaplap hirdetéséből kiderülnek a pontos technikai részletek is:

Aleksi Eeben, a finn CNCD demócsapat codere és zenésze most elkészítette az Apple-1 számítógép portját C64-re. Ennek a használati útmutatójából:

It emulates the 40×24 monochrome display, 7×8 character cells (280×192 pixels), pixel- perfect Signetics 2513 character generator, instant 50/60 Hz hardware scrolling and an ASCII keyboard. It mimics somewhat sufficiently the PIA interface chip functions and it’s almost as fast as the original. Apple-1 was introduced the year I was born. This emulator was programmed 37 years later on a Mac.

Az alábbi fantasztikus programokat is megtaláljuk a csomagban, amit az Apple annak idején árult:

MASTERMIND.300
LUNAR LANDER.300
BLACKJACK.E2B3
HAMURABI.E2B3
STARTREK.E2B3

Szépen futnak ezek, a Hamurabi egy BASIC programocska, itt a forrása. A Mastermind pedig egy assembly-ben írt Woz “Number guessing game” játék eredetileg, ami a Dr. Dobb’s Journalban jelent meg 1976-ban. Szkennelt PDF itt.

Macre létezik egy remek Apple-1 emulátor, amivel mindezt kényelmesebb módon próbálhatjuk ki, ennek a neve OpenEmulator:

Sajnos a projekt fő fejlesztője elhagyta a projektet 2012 végén, azóta csak néhány felhasználó sajnálkozik a hivatalos listán. Én nem is töltöttem le, valószínű, hogy Mountain Lionon problémák léphetnek fel. Végezetül ezzel az Apple-1 Steve Jobs ASCII arttal zárnánk a posztunkat: