Mikor jön el az igazi 64 bites korszak?

Macen már egy ideje használhatunk 64 bites modern alkalmazásokat, viszont jó tudni, hogy a 64 bit igazi előnyét csak akkor fogjuk megérezni, ha minden alkalmazásunk és processzünk 64 bites lesz. Amíg ugyanis ez nem történik meg, addig az OS-nek a 32 bites rendszer frameworköt is a memóriába kell töltenie extra memóriát és figyelmet szentelve a kettőnek. Ha megnézzük az Activity Monitorban, bizony sok program még mindig csak 32 bites formában érhető el. Ilyen a Google Chrome, az Apple Pages, Keynote és Numbers, vagy éppen a Microsoft Skype és Office for Mac csomag is.

Pirossal jelöltem be azokat az appokat, amik Macen még mindig nem 64 bitesek – és ez nem is az összes. Minden fronton vannak hiányosságok.

Macen a fenti szoftverek miatt például még mindig nem elérhető a pure 64 bit mód, pedig régen volt már a 10.6 megjelenése.

A most bejelentett 64 bites iPhone sem kivétel ebben a tekintetben: onnan, hogy valami 32 bites nyílna meg (akár háttértevékenységként), a rendszernek sajnos be kell töltenie a 32 bites system frameworköt is extra memóriát igényelve és lassúságot okozva. A Mac-kel ellentétben itt viszont simább az ügy, ugyanis az iOS eléggé zárt pálya, könnyedén el tudjuk érni a 64 bites tisztaságot.

Az Apple is hangsúlyozza ezt a 64-Bit Transition Guide for Cocoa Touch (Apple Developer ID köteles link) dokumentumában:

When iOS is executing on a 64-bit device, iOS includes separate 32-bit and 64-bit versions of the system frameworks. When all apps running on the device are compiled for the 64-bit runtime, iOS never loads the 32-bit versions of those libraries, which means that the system uses less memory and launches apps more quickly.

Because all of the built-in apps already support the 64-bit runtime, it is to everyone’s benefit that all apps running on 64-bit devices be compiled for the 64-bit runtime, especially apps that support background processing. Even apps that are not performance sensitive gain from this memory efficiency.

Mivel az alap rendszer és alap appok mind 64 bitesek, amikor először egy 32 bites régi appot elindítunk, több ideig tart, mert be kell töltenie a 32 bit verzióit az alap libraryknek. Sajnos sokkal több memóriát is eszik ugyanezen ok miatt. A background appoknál különösen fontos lenne, hogy 64 bitesek legyenek, mert azoknak időnként automatán be kell indítódniuk a háttérben, és akkor addig biztosan eszik a memóriát, ha csak 32 bitre vannak fordítva.

App fejlesztők 64 bitet csak akkor támogathatják, ha iOS 6-nál nem támogat régebbi frameworköt az alkalmazásuk. Sajnos ebből következően jópár évig még vegyesfelvágott appokkal kell dolgoznunk, vagy purista módon igen megválogatjuk, mit rakunk a telefonunkra.

Érdekes ez az átlagember számára? Pazarol némi tárhelyet, némi memóriát és a legelső 32 bites app indítása kicsit több időt vesz igénybe a csak az ő (és későbbi társai) kedvéért memóriába olvasandó 32 bites libraryk miatt. Miután végzett a betöltődés, már semmivel nem lassabb, mintha egy eleve pusztán 32 bites rendszeren lenne, viszont potenciálisan még gyorsabb lehetne, ha 64 bitre portolnák. Legfeljebb az lassíthatja az egészet, hogy kevesebb maradt a szabad memória.

A 64 bit igazi előnyét akkor érezzük meg, amikor egy számunkra fontos app 64 bitesre vált, de az átlagember nem fog különösebben érezni semmi szignifikáns dolgot, amikor eljön a pure 64 bit korszak. Geekek számára, mint mi vagyunk, fontos pillanat lesz viszont.