Protip: Screenshotok megosztása a legegyszerűbben

Eleinte Skitch-et használtam (azzal annotálni is lehet), aztán gyors megosztásra CloudApp-ot (képet vágólapra, aztán ⌥⌘4-gyel feltölteni és vágólapra helyezni) – erről itt írtam tavaly. A CloudApp két ok miatt volt kényelmetlen: először is az ingyenes verzió naponta 10 képet enged feltölteni, és volt nap, hogy kifutottam a limitből, másodszor pedig Mavericks alatt teljes képernyős módban nem tűnik el az ikon a menüből – kuka.

A Dropbox új verziója viszont képernyőfotó megosztást is tud. A következőképpen működik: akkor, ha csinálunk egy olyan képernyőfotót, amiből fájl keletkezik, a rendszer automatikusan berakja a Dropbox mappánk Screenshots almappájába, ezzel egyidejűleg feltölti a netre is, aztán gyárt belőle egy megosztható linket, végül ezt a vágólapra is helyezi. (Aki kap egy ilyen screenshotot, természetesen nem látja a többi dolgot a mappában, így nyugodtan küldözgethetjük a linket.)

Az esetek többségében ez praktikus, viszont ha véletlen mentettünk le a képernyőt, azonnal búcsút mondhatunk a vágólapunknak. Másrészt innentől a fájlok nem az asztalra kerülnek, hanem a Dropbox mappájába, ezért, ha szükségünk van rá, külön be el kell oda ballagni. Ettől függetlenül azt hiszem a világ legkényelmesebb dolga – és többek közt ezért is használok Dropboxot a sok rivális hasonló cloud drive-val ellentétben. (Másik ok: rengeteg szoftver Dropboxon keresztül szinkronizál.)

Egy apróság: ha a Dropbox új verziója installálása közben véletlen nemet mondtunk volna erre a fícsörre, és utólag kapcsolnánk be, nem kezd működni, míg újra nem indítjuk az appot.

A screenshot megosztás kérdése: kipipálva.