Egy hacker megfixálta a 25 éves Wasteland játék egyik bugját

Brian Fargo 1988-as játéka, a 25 éves DOS-os Wastelandben van egy súlyos bug, amitől a játék kifagy, ha használjuk az egeret. A dologról tudnak a fejlesztő/kiadó inXile-nál is, de sajnos nem tudják már kijavítani, mondván “az eredetit nem tudjuk már lefordítani”. Egy dán programozó viszont visszafejtette a kódot és megjavította a játékot. The Gödelian Knot:

nothing prevents me from “wasting” resources on fixing 25 year old dos games. So I took it upon myself to localize and fix the issue.

A gyönyörűen dokumentált, kedves, egyáltalán nem tudálékos, vagy okoskodó, meglepően alázatos poszt a tizenéves koromat juttatta eszembe, amikor magam is komoly hacker hírében álltam falu-szerte. (Egyik projektem az UFO: Enemy Unknown játék volt, amiben egy silány minőségű magyar fordítást “fixáltam” meg korrekt magyar ékezetekre, bár emlékeim szerint ott inkább a grafikus formátum oda-vissza hackelgetése ment. Egy másik projektem a Lemmings első részének “proper” törése volt, amire annyira büszke is voltam, hogy “kiadtam” az egészet egy BBS-en “Dallas LicenZ” néven. Benne magamat, a crackert, Jeremy Wendellnek hívtam. Az .nfo fájl finomhangolásával is elment egy teljes délután – AMIKOR MÉG KIRÁLYOK VOLTUNK!)