A kétállású navigáció dilemmája

Ismét visszatérek az Instagramhoz. Az alábbi képen ugyanis egy kétállású navigáció van, amit ma reggel rossz irányban próbáltam megnyomni. Ez újra felveti annak a kérdését, hogy két elemből álló listában melyik a kijelölt és melyik a koppintható link.

Ez egy navigációs egység, ahol az egyik elemről a másikra váltunk. Rápillantva én ösztönösen azt hittem, hogy a szürkével jelölt az, amin állok. Gondolom azért, mert a fehér háttéren a fehér kiemelés nem létezik, viszont a szürke igen. Az Apple kétállású gombja is teljesen fehér abban az esetben, amikor ki van kapcsolva.

Ők a fizikai gombhoz hasonlóvá tették teljesen, sőt, még zölddel is kiemelik azt, amikor be van nyomva, mint az iPod shuffle esetében. De ez nem navigáció.

A kérdés ezek után az, hogy mivel lehetne ezt megjavítani? Egyáltalán nem triviális a kérdés kettő navigációs elem esetében. A problémát az okozza, hogy mind a kettő elemnek egyszerre kell jelzőnek is lennie: az egyik elemnek mutatnia, hogy ott állunk, a másiknak azt, hogy oda mehetünk. A két elem folyamatos küzdelemben van ebben a harcban és egyikük sem nyerhet.

Szerintem igazán jó megoldást nem lehet adni úgy, hogy egymás mellé tesszük őket. Viszont ha szétszedjük és azt mondjuk, hogy az egyik legyen tényleg jelölés, a másik meg innen elszállító navigációs link, akkor sokkal egyértelműbb a helyzet, főleg akkor, ha még a szövegírással is megsegítjük a kérdést.