Coworking Budapesten: Kubik

A Jászai Mari téren, gyakorlatilag a McDonalds oldalán a park mellett, idén februárban nyitott egy coworking iroda Kubik néven. Három magánszemély alakította át a helyet, hogy akinek irodára van szüksége, vagy csak éppen csövezne valahol a városban, térjen be hozzájuk.

Igazándiból azoknak éri meg, akik otthonról dolgoznak, freelancerkednek, de elegük van abból, hogy négy fal között ücsörögnek, egymás agyára mennek. Ilyenkor jó ötlet elmenni egy coworking helyre. Ezt most azért írom ennyire didaktikusan mert nekem sem volt triviális a dolog, tőlem (még) idegen ez a gondolkodás. Pedig egyre több ilyen hely és lehetőség is van a városban, tényleg jobb, mint valami kávézóban ülni, ami csak valamiféle prompt megoldás lehet.

A Kubik szerencsére jól láthatóan nem akar erőltetett hipster startup hely lenni a városban. A mérete sem akkora, kis családias környezet, nyugalom, aki esetleg a Margitszigeten futna, öltöző, zajmentesített egyszemélyes telefon szoba, barátságos árak.

Kaptam tőlük egy meghívást, eljöttem szétnézni. Érdekes módon a fenti részen van egy kis reklámügynökség/vfx stúdió (fx-creative), ők két szobát bérelnek. Ahogy nézelődtem, megakadt a szemem az egyik zárt ajtón, az volt kiírva rá, hogy “FÉNYELŐ”. Mondtam is magamban, hogy itt valamit fényelhetnek, de vajon mi ez pontosabban?

A másik ajtón benéztem, a barátságos, 13 közös Facebook kapcsolattal rendelkező Magyar Gábor mutatkozott be. Mint kiderült, ebből egy Handrás, így beszélgetni kezdtünk, de nem Macintoshról. Megkérdeztem tőle, hogy benézhetnék-e a “fényelőbe”. Kinyitotta az ajtót.

Láss csodát, Mac Pro számítógép, két Cinema Display, fényelő. Elkezdtünk beszélgetni és mindent megtudtam az üzletről és a szakmáról. Ők alapvetően külföldre dolgoznak, reklámok, utómunka, fényelés. Megmutatott egy csomó mindent, például azt, hogyan néz ki egy nyersanyag fényelés előtt, után, hogy lehet a dolgokat csinálni.

Gábor még elmondta, hogy utómunkákra folyamatosan keresnek kapacitást, így aki ismeri ezt a szakmát (After Effects, Cinema 4D, reklám design) és éppen szüksége van bedolgozni valahová, írjon neki Facebookon.

Hát ez volt életem első coworking helyén szerzett tapasztalat első epizódja. Megnéztem a pincét is, inspiratív Half-Life 2!