Szkennelt dokumentumok email optimalizálása – 2. rész, a stock Mac irány

Tavaly decemberben már posztoltam hosszabban arról, hogyan lehet a méregdrága Adobe Acrobat Próval PDF-eket email méretűre módosítai – nálam a ökölszabály az 1 mb méretnél kisebb állomány.

Jó hír, hogy nem kell drága Adobe, vagy olcsó shareware szoftvert vásárolnunk, ha szeretnénk a Macen kis méretű PDF-et gyártani nagy méretű JPG-ből (vagy PDF-ből). Érdekes módon a beépített dolgokkal meg lehet oldani a következő módon.

Sokan tudják, hogy a Preview.app-ban a File – Export – PDF – Quartz Filter alatt választhatunk egy misztikus “Reduce File Size” nevű opciót. Ennek használatával rettenetesen kis méretű, gyakorlatilag olvashatatlan végeredményt kapunk. Ezt kell csak kiegészíteni egy új opcióval, ami már megfelelő méretet eredményez. Így kell eljárnunk:

Nyissuk meg a “ColorSync Utility“-t, ami minden Macen alapból fenn van. Hogy miért?

It is used for management of color profiles and filters used in Apple’s PDF workflow, or applying filters to PDF documents.

Ez utóbbi dologra lesz szükségünk. Fenn a “Filters” részre kattintva látjuk, hogy a “Reduce File Size” valójában egy ilyen Quartz Filter, amit könnyedén kinyithatunk és szemügyre is vehetünk:

Alul a + gombbal készíthetünk sajátot is. A jobb oldalon levő lefelé mutató szürke nyílra kell kattintani és ott az “Add Image Effect Component” alól beadni kettőt: “Image Sampling” és “Image Compression”. Én az “Image Sampling” részt raktam 150 DPI-re, Quality: High, az “Image Compression” részt pedig JPG módban középre állítottam. Tulajdonképpen meg is lennénk.

Egyetlen apróság van csak hátra, mégpedig az, hogy az elkészített filtert a ~/Library/Filters/ mappából a /Library/PDF Services/ mappába kell másolni. Ha ezzel is megvagyunk, akkor fog megjelenni Preview-ben a dolog. Érdemes kísérletezni a beállításokkal, vagy többfélét csinálni, remekül be lehet állítani a dolgot és onnantól bármilyen nagy képekkel rendelkező fájlt könnyen tudunk leméretezni.