Az eltűnt tanár

Magyari Péter: Utána minden állat szomorú

25 évvel ezelőtt, Budapest egyik elitgimnáziumában váratlanul felmondott egy fiatal magyartanár. A tanítványait nagyon megrázta az eset.

S. jóval több volt, mint egy szorgalmas pedagógus: a tanítványok többsége azt mondta róla, hogy „egy kreatív zseni volt”. Pótapa, báty, haver és közben megingathatatlan tekintély, akinek figyelméért úgy versengtek a gyerekek, hogy ez lett életük legfontosabb ügye. Május közepén mondott fel, anélkül hogy elbúcsúzott volna, és távozása annyira hirtelen volt, hogy nem is kaptak új magyartanárt a másodikosok a tanév hátra lévő néhány hetére. Váratlan eltűnése negyedszázad elteltével is foglalkoztatja egykori tanítványait.

Katalint is nagyon foglalkoztatta, hogy mi történhetett, ezért faggatózott azoknál, akik igazán közel álltak S.-hez. A következő tanévben sikerült kiszednie egy osztálytársából, hogy miért tűnt el kedvenc tanára olyan hirtelen. Végre kapott egy választ, de azt nem akarta elhinni.

Félrehívta az osztályfőnökét, egy kedves tanárnőt, akiről tudta, hogy szintén rajongott S.-ért. Mindig mondta róla például, hogy fantasztikus, mennyire ért ehhez a korosztályhoz. Katalin összeszedte minden bátorságát, és rákérdezett. Az osztályfőnök bólintott, tényleg úgy volt minden, ahogy azt az osztálytárs mondta. De rögtön szigorúan figyelmeztette a lányt: erről soha nem beszélhet senkinek. Nagyon rossz vége lenne. Nagyon sokat ártana az iskolának, a gyerekeknek, mindenkinek. A téma köztük soha többé nem került elő.

Ezekkel a mondatokkal indul Magyari Péter cikke arról az emberről, aki a nyolcvanas évek végén molesztálta a tanítványait. Nekem a cikk nyáron kimaradt, most találkoztam csak vele. Nagyon érdekes, főleg az, hogy a sötét Magyarországon mennyire fosott és kussolt mindenki, aki az ügyben érintett volt, iskola vezetés, tanárok és szülők egyaránt. Annyira a szőnyeg alatt maradt a dolog, hogy 25 évvel később derült csak fény rá. A tanárt egyébként doxxolták is, egy ismert médiaszereplő volt, annak idején a Repeta készítésében is közreműködött, szintén fiatalokkal dolgozott, Magyari szerint ott is folytatta a visszaéléseit.