Apple ikonográfia

Az iMovie iOS ikonját mindenki látta már:

De tudtátok azt is, hogy miért lila? Miért ilyen lila? Ez a lila nem más, mint a lenyugvó égbolt színe hangulata Los Angelesben. A csillagot fel lehet ismerni, a Hollywood Star Walk szimbóluma. Viszont a fenti ikonon a csillag meg van döntve perspektivikusan, hogy úgy nézzen ki, mintha ott sétálnánk.

Belebeszélem? Nem hinném, ezeket ugyanis maga az ikon grafikusa, az ausztrál születésű Robert Padbury fedte fel a Dribbble profil lapján. Padbury már nem dolgozik az Apple-nél, keresett annyi pénzt ott, hogy elindíthassa a saját cégét (coming in 2015), és ha jól gondolom, akkor betárgyalta valahogy a munkaszerződésébe azt is, hogy felfedhesse a portfóliójában publikusan azokat a munkákat is, amiken érdemben dolgozott.

Ezeket a toolbar ikonokat is ő rajzolta Aperture-höz 2012-ben:

De az iPhotóban még most is jelen levő parafa textúra is az ő munkája:

Ezt a textúrát ő dolgozta meg retina felbontásúra. Azt írja, hogy egy teljes napon át csak mintákért járta az üzleteket. Ami végeredményt látunk, az több fotóból, saját rajzból, effektből és retusból áll.

Robert Padbury munkássága itt nem ér véget, ezen a gyűjtőlapon találunk még jónéhány grafikát, amit ő rakott le elénk. A köztudatba egyébként a minimalista kártya design Kickstarterjével robbant be, én is akkor figyeltem fel rá, de abban az időben még nem voltak kinn az Apple referenciái.

A nagy kérdés egyébként az: miért jött el az Apple-től? Kellett neki a fame?