A WWDC konferencia

Régi álmom volt, hogy eljussak az Apple éves fejlesztői konferenciájára, a WWDC-re. Ez az álmom valóra vált. Viszont régi álmom volt az is, hogy kijussak egyszer a Roland Garrosra, ami szintén valóra vált. Mindkét álmom ugyanúgy végződött, ugyanazzal a felismeréssel: az egész világ ezekre a helyekre akar eljutni. Hangyabolyban kis hangyákként sorokban várakozva, kényelmetlenül vagyunk kénytelenek elszenvedni a dolgokat.

Picit más a kettő: amíg a teniszmeccsen VIP jegyet kell szerezni, addig itt a networking miatt érdemes elmenni, illetve fejlesztőként rengeteg jó session van, és még az Apple szoftverfejlesztő mérnökeivel is lehet témákról beszélgetni, kiscsoportos sessionökön részt venni. De egyébként ugyanaz, a viszonylagos exkluzivitása ellenére is egy tömegszerű élmény.

A japánoknál létezik egy jelenség, amikor elmennek végre Párizsba, aztán az idealizált világ és a valóság kontrasztjától gyakorlatilag betegek lesznek. Én voltam Párizsban és értem, miről van szó. A Garros és a WWDC ugyanez. A valóság tényszerű, egyszerű, kézzelfogható és egyáltalán nem speciális.

Ez a Moscone West oldala, útban a főbejárat felé
Rögtön a bejáratnál nagy hall, a jól ismert transzparenssel
Ugyanez a bejárat felé fordulva
A bejárat mellett egy nagy hodályban kisebb sessionök vannak, illetve nagy kivetítőkön lehet követni a fontosabb előadásokat
Azok így néznek ki
A UI Design Labba ma már nem férnék be
Az első emeleten hosszú sorok várják, hogy bejuthassanak valamelyik nagyobb előadásra, és ilyen élmény a WWDC: sorbanállós. Állítólag a keynote-ra gyakorlatilag lehetetlen bejutni, aki tényleg be szeretne férni, hogy valahol hátul nézhesse élőben a hangyamozit, annak hajnali 5-kor kell már a helyszínen lennie. (Persze a VIP-k kivételek – sem te, sem én nem vagyunk VIP-k.)
Így néz ki a nagy Apple logó belülről
A második szint, némi transzparenssel
A harmadik, legfelső szinten is be kell jutni a helyekre. E mellett vannak még charging stationök (teli emberekkel), itt lehet szalagos netet is kapni, mert a wifi természetesen nem működik.
Megpróbáltam két videót is rögzíteni, hogy megpróbáljam átadni azt, hogy milyen lett volna, ha valaki épp mellettem áll:

Nyomás vissza: